Lejekontrakt
Ønsker du at lave en lejekontrakt, så lad Lexly stå for udfærdigelsen. Vores håndplukkede jurister er nogle af de dygtigste eksperter indenfor lejeret. Kom i gang med det samme og find den jurist, der skal løse din opgave. Husk at Lexly er med dig hele vejen igennem processen. Det er din garanti for en sikker og kvalitetsfyldt rådgivning.
Ligesom ved andre aftaler af juridisk karakter, kan det på det kraftigste anbefales at indgå en aftale om leje skriftligt. En lejekontrakt er selve fundamentet for aftalen, og den har stor betydning for, hvordan vilkårene for aftalen i praksis udarter sig. Det er her parterne kan fastlægge, hvordan forholdene omkring aftalen skal se ud. Opstår der under lejeforholdet uenighed, er det ligeledes her blikket rettes mod, når uenigheden skal løses. En af de andre årsager til, at en lejekontrakt har stor betydning er, at det er her, at parterne kan støtte ret på deres påstande om deres rettigheder. Netop derfor er udfærdigelsen af lejekontrakten efter manges opfattelse det mest væsentlige i forbindelse med en lejeaftale, hvilket vi kun kan erklære os enige i.
Hvad er en lejekontrakt? Og er den overhovedet vigtig?
En lejekontrakt er grundlæggende et dokument, der fastlægger vilkårene for en lejeaftale mellem to parter. En lejekontrakt er en væsentlig komponent i en aftale, da det er denne kontrakt, der danner grundlaget for, hvilke rettigheder og forpligtelser parterne har i lejeforholdet. Boligministeriet har formuleret en standardkontrakt, der med fordel kan bruges. I kontrakten gennemgås de vigtigste punkter, så man kommer i vidt omfang rundt om alle de emner, der bør overvejes i et lejeforhold.
Der er dog også en række faldgruber i udfærdigelsen af en lejeaftale, som er værd at være opmærksom på. Det drejer sig blandt andet om det punkt, der i lejekontrakten kaldes § 11. Heri kan der anføres særlige vilkår for lejeaftalen, og det betyder blandt andet, at der er plads til at fravige de ellers standardiseret punkter til fordel for, at parterne selv kan formulere særskilte aftaler. Har man som lejer at gøre med en erfaren udlejer, er det et af de punkter, der er værd at tage et ekstra blik på. Det er blandt andet her, at bestemmelser om huslejestigning, husorden mv., kan indskrives.
Få styr på lejekontraktens paragraf 11
De første 10 bestemmelser i ovenstående typeformular A9 består af standardbestemmelser ud fra lejelovens almindelige regler. Udlejeren skal i § 11 angive særlige vilkår for lejeforholdet. De særlige vilkår i lejekontraktens § 11, giver lejeren færre rettigheder, eller pålægger lejeren større forpligtelser end efter de almindelige regler i lejeloven.
Det er derfor vigtigt du som lejer og udlejer er særlig opmærksom på denne bestemmelse og sikrer gyldigheden af den. Det er f.eks ikke gyldig at pålægge lejeren åbentlyse urimelige forhold. Noget der kunne stå i § 11 kan f.eks være:
- Hvis aftalen er tidsbegrænset, skal dette stå i § 11 (kræver dog særlig grund).
- Hvis udlejer kan regulere lejen årligt som følge af samfundets prisudvikling (nettoprisindekset), skal dette ligeledes stå i § 11.
- Hvis der er særlig vedligeholdelsespligt.
Hvad skal kontrakten indeholde?
En lejekontrakt indeholder en lang række oplysninger. De mest hyppige er:
- Tidspunkt for lejeforholdets start
- Informationer på lejer og udlejer
- Opsigelsesfrist
- Lejemålets type
- Lejemålets areal
- Brugsret (adgang til f.eks cykelskur eller vaskerum)
- Størrelsen på huslejen
- Størrelsen på depositum og forudbetalt leje
- Lejemålets stand ved indflytning
- Aftaler om forbrug (el, vand og varme)
- Aftaler om vedligeholdelse
Hvordan kan vi hjælpe dig med at lave en lejekontrakt?
Det kan umiddelbart virke som en nem og overkommelig opgave at udfærdige en lejekontrakt, særligt da der findes en standardformular fra Boligministeriet. Virkeligheden er dog, at standardformularen som udgangspunkt er vejledende. Den tager ikke hensyn til parternes intentioner og hensigter med lejeforholdet. Netop formålet med lejeforholdet kan udarte sig anderledes, når indholdet skal fastlægges i en skriftlig aftale. Der er i den forbindelse en række af forhold, som man med fordel bør afklare med en juridisk ekspert i lejeret forinden at selve aftalen underskrives.
Hos Lexly hjælper vi både udfærdigelse af lejekontrakter, ligesom vi også hjælper med gennemgang af allerede udfærdigede lejekontrakter. Vores specialister har stor erfaring i at give juridisk rådgivning, der er tager sigte på en skræddersyet løsning. Vi tager ikke blot tager højde for de vigtige juridiske teknikaliteter, men vores rådgivning er også baseret på selve formålet og hensynet med den juridiske ydelse. Det er afgørende for, at du kommer sikkert i mål med din lejeaftale.
Hvordan foregår sagsbehandlingen?
Ønsker du juridisk rådgivning i relation, hvordan du laver en kontrakt, eller ønsker du, at vi laver selve kontrakten for dig, foregår det praktisk sådan, at du skal oprette en sag hos os, hvor du beskriver, hvad du gerne vil have hjælp til og omfanget af dit behov. Har du allerede et udkast til en lejekontrakt, skal denne vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.
Når vi har modtaget sagen, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i lejeret. De vil kigge sagen og dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse på platformen. Når rådgiverene har fået et overblik over, hvilken løsning du har brug for, vil du modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.
Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har det det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.
Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.