Lexly Danmark lukker ved udgangen af 2024 💔 Læs mere om hvad dette betyder for dig som kunde ved at klikke på linket her

Ægtepagt og pension

Ægtefællers pension skal som udgangspunkt ikke deles i tilfælde af skilsmisse. Hvis I ønsker at fravige dette udgangspunkt, kan det gøres ved hjælp af oprettelse af en ægtepagt om pension. Der er mange forskellige muligheder og løsninger for at få en formueordning, der passer nøjagtigt til jeres ægteskab. Lad Lexly hjælpe dig med rådgivning samt udarbejdelse af nødvendige dokumenter på en nem, sikker og tryg måde.

Byg selv
649 kr.
Opret din sag
0 kr.

649 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang

Hvad er en ægtepagt?

 

En ægtepagt er et dokument, der indeholder en aftale mellem ægtepar om, hvordan deres økonomi skal håndteres hvis de bliver skilt, herunder pension. Ægtepagter kan også indeholde aftaler om, hvordan ægteparrets pension skal fordeles, hvis en af ​​parterne dør.

 

I Danmark er det ikke obligatorisk eller lovpligtigt at have en ægtepagt, men det kan være en god idé at have en, hvis man ønsker at undgå konflikter om økonomien i tilfælde af en skilsmisse.

 

En ægtepagt kan også være nyttig, hvis man ønsker at sikre, at ens pension bliver fordelt på den måde, man ønsker, hvis man dør.

 

To forskellige typer ægtepagter

 

Der findes to typer ægtepagter i Danmark:

 

  1. Den frivillige ægtepagt: Denne type ægtepagt indgås frivilligt af ægtepar, og den kan indeholde præcise aftaler om, hvordan ægteparrets økonomi skal håndteres, hvis de bliver skilt. Læs mere her.
  2. Den obligatoriske ægtepagt: Denne type ægtepagt indgås, når ægtepar bliver gift eller registreret partnerskab. Aftalen kan ikke ændres, og den indeholder kun generelle retningslinjer for, hvordan ægteparrets økonomi skal håndteres, hvis de bliver skilt.

 

Hvis man ønsker at indgå en ægtepagt, kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning, så man er sikker på, at alle relevante forhold er afklaret, og at ægtepagten er gyldig.

 

Hvorfor vælge en pensionsægtepagt?

 

Langt de fleste har en pensionsopsparing og som udgangspunkt bliver pensionsopsparinger ikke delt ved skilsmisse/seperation. Man kan oprette en ægtepagt, hvis man ønsker at pensionens formue skal deles ligeligt i tilfælde af skilsmisse/seperation. Ved at oprette en ægtepagt, sikrer i at pensionsordninger bliver delt ligeligt mellem jer som ægtefæller.

 

Hvilke pensioner kan deles?

 

Ikke alle pensionsordninger kan deles med en ægtepagt. Eksempelvis kan rentepensioner ikke deles med en ægtepagt. Der findes mange forskellige typer af pensioner. Herunder kan du se nogle af de mest brugte:

 

  • Ægtepagt om deling af kapitalpensioner og ratepensioner. Her deles ligeligt i tilfælde af skilsmisse/seperation. Formen er velegnet hvis begge ægtefæller har en kapital eller ratepension og ønsker at dele dem ligeligt.
  • Ægtepagt om deling af overskydende kapital- og ratepensioner. Denne deling indebærer at pensionerne deles lige i det omfang, at værdien af den enes ægtefælle samledes pensionsordninger overstiger den andens.
  • Retten til sociale pensioner (folkepension og førtidspension): kan ikke deles. 
  • Retten til egenperson fra Arbejdsmarkeds Tillægspension (retten til ATP): kan ikke deles.
  • Vi tilbyder en ægtepagt tilpasset netop jeres behov.

 

Hvornår skal pensionsordninger deles?

 

Udgangspunktet for pensioner er at de ikke skal deles ved seperation eller skilsmisse, uanset hvor lang tid man har været gift. Dog gælder dette kun ved pensioner der kan karakteriseres som ''rimelige''. Hvis en pension ikke er rimelig, kan man risikere at denne skal deles. Her er udgangspunktet, at en pensionsopsparing, du har hos din arbejdsgiver, er ”rimelig”, hvis den svarer til, hvad der er normalt for dit fag og dit uddannelsesniveau.

 

I sidste ende er det Skifteretten der vurderer om en pension er rimelig eller ej. I nogle tilfælde kan en ene ægtefælle have ret til kompensation fra den tidligere ægtefælles pension. Det kan f.eks. være, hvis den ene har været hjemmegående i en længere periode pga. familieforhold og derfor ikke har haft samme mulighed for opsparing. 

 

Oprettelse af en ægtepagt om pensioner

 

Som udgangspunkt er alt hvad et par ejer ved indgåelsen af ægteskab og alt hvad de erhverver under ægteskabet fælleseje og skal derfor deles ligeligt ved skilsmisse eller død.

 

Dette gælder dog som udgangspunkt ikke for jeres pensionsopsparing, særligt hvis I har været gift i under 5 år. Ægtefæller kan nemlig udtage deres "rimelige" pension uden bodeling. Pensioner bliver vurderet som rimelige, hvis de er tilsvarende andres pensioner, med samme uddannelse, job og løn. Det er Skifteretten der i sidste ende vurderer hvorvidt en pension er rimelig.

 

Deling af i tilfælde af skilsmisse kan være særligt relevant, hvis den ene part er gået hjemme med børnene, for at den anden part har kunne arbejde og pleje sin karriere. I dette tilfælde vil den hjemmegående part ikke have haft mulighed for at optjene en pensionsopsparing, hvorfor vedkommende vil blive stillet dårligt i tilfælde af skilsmisse.

 

Hvis I ønsker at dele jeres pensioner i tilfælde af skilsmisse, skal I oprette en ægtepagt. Læs mere om ægtepagter her. I skal dog være opmærksomme på, at ikke alle former for pensioner kan deles ved en ægtepagt.

 

Lad Lexly hjælpe dig med vejledning om oprettelse af ægtepagt

 

Ønsker du hjælp til vejledning og ægtefællers formueforhold og oprettelse af ægtepagt, så har det heldigvis aldrig været nemmere at få det gjort professionelt. Ved at lade Lexly vejlede dig om oprettelse af ægtepagt, sikrer du dig samtidig, at alt bliver gjort hensigtsmæssigt. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

 

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. Lexlys jurister er nøje udvalgte eksperter indenfor deres fagområder og de har alle mange års erfaring indenfor deres felt. Derfor kan du være sikker på at din opgave bliver løst på den bedst mulige måde. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

 

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Du betaler først, når sagsbehandlingen er afsluttet.

 

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

 

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er en aftale mellem dig og din ægtefælle, hvor i har taget stilling til nogle økonomiske spørgsmål ved en eventuel skilsmisse. Udgangspunktet for ægteskab er formuedeling, hvor alt hvad i ejer deles ligeligt. Hvis i ønsker dette anderledes, vil en ægtepagt være relevant.

Hvad kan Lexly hjælpe med?

Hos Lexly står vi klar til at rådgive og svare på alle spørgsmål om hvilken ægtepagt der passer på netop jeres situation samt rådgivning om pension. Den den måde er der sikkerhed hvis en eventuel skilsmisse skulle finde sted eller en ægtefælle afgår ved døden.

Hvad sker der med pensionsordningen ved skilsmisse?

Som udgangspunkt skal pensioner ikke deles ved skilsmisse, da de ikke indgår i formuedelingen. Hvis du og din partner ønsker en deling ved en eventuel skilsmisse, skal i oprette en ægtepagt om pensionsdeling.

Ægtepagt og pension

Byg selv
649 kr.
Opret din sag
0 kr.

649 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang