Samarbejdsaftale
Det kan være fordelagtigt at indgå en samarbejdsaftale, så der ikke opstår tvivl omkring samarbejdets indhold og usikkerhed omkring hvad der egentlig er aftalt mellem parterne. I Lexly hjælper vi med at forebygge eventuelle konflikter ved at udarbejde en skræddersyet samarbejdsaftale efter dine behov.
Hvad er en samarbejdsaftale?
En samarbejdsaftale er en aftale, der indgås mellem minimum to parter. Aftalen danner grundlaget for samarbejdets indhold og rammer. En samarbejdsaftale klarlægger aftaleparternes forpligtelser og rettigheder i henhold til deres samarbejde.
Samarbejdsaftalens indhold
En samarbejdsaftale bør oftest indeholde følgende bestemmelser:
- Parterne - Først og fremmest skal det reguleres i aftalen hvem der er aftalens parter. Parternes fulde navne skal derfor fremgå og hvis der er tale om en virksomhed skal CVR-nummer fremgå.
- Formålet med samarbejdet - Formålet med samarbejdet skal reguleres i aftalen, herunder en beskrivelse af hvad ydelsen består af. Parterne bør i deres aftale tage stilling til, hvad ydelsen består af og hvor og hvornår denne skal leveres. Parterne kan derfor tage stilling til hvilke krav ydelsen skal leve op til.
- Organisering af samarbejdet - Selve organiseringen af arbejdet kan være fordelagtig at regulere i aftalen, så det på forhånd er aftalt hvordan arbejdet skal koordineres. De forskellige opgaver og roller i forbindelse med arbejdet bør klarlægges.
- Rettigheder og pligter - Parternes rettigheder og pligter i henhold til aftalen, bør ligeledes være reguleret i aftalen. Det kan være fordelagtigt at regulere i aftalen, hvem der opnår ret til ydelsen. Det kan være man ønsker at ydelsen skal forblive mellem aftalens parter og den derfor ikke må overdrages til tredjemand.
- Betaling - Det vil være hensigtsmæssigt at regulere betingelserne for betaling. Herunder hvad prisen for ydelsen er, hvornår betalingen skal finde sted og hvordan den skal ske, for eksempel i form af indbetalingskort eller regning.
- Samarbejdets varighed - Samarbejdets varighed kan ligeledes reguleres i aftalen. Parterne kan her aftale at samarbejdet ophører på en allerede fastsat dato eller at der er tale om en ubegrænset tidsperiode med en bestemt varsel for opsigelse. Her kan parterne aftale betingelserne for opsigelse af aftalen.
- Fortrolighed og konkurrence - Ofte indsættes der et afsnit om fortrolighed i en samarbejdsaftale. En fortrolighedsbestemmelse regulerer den viden og oplysninger man har opnået gennem samarbejdet. Det er sædvanligt at disse oplysninger og denne viden skal forholdes fortrolige.
- Misligholdelse - Bestemmelser i aftalen om misligholdelse kan være hensigtsmæssigt, så det allerede er afklaret på forhånd, hvad der sker såfremt en part misligholder sin del af aftalen.
Forskellige typer af samarbejdsaftaler
Der findes forskellige typer forhandleraftaler. Det er en god ide at finde ud af, hvilken type der passer til netop ens egen virksomhed. Man skelner mellem:
- Forhandleraftale
- Agentaftale
- Kommissionsaftale
- Licensaftale
For at finde netop den aftale der passer til din virksomhed, skal du tage udgangspunkt i virksomhedens situation. Der kan også være situationer hvor det kræver at have flere forskellige samarbejdsaftaler.
Hvorfor bør man have en samarbejdsaftale?
Samarbejdsaftalen forebygger usikkerhed og tvivlspørgsmål omkring hvad der faktisk er aftalt. Aftalen har til formål at sætte nogle faste regler og rammer. På den måde vil i undgå tvister, da disse eventuelle tvister, vil kunne løses ud fra samarbejdsaftalen. Desuden vil der være større chance for at få det bedste ud af samarbejdsaftalen, ved få klarlagt de helt rigtige retningslinjer, samt arbejdsgange.
Med andre ord, handler det om at sætte de bedste mulige rammer for samarbejdet, både for dig selv og din kommende samarbejdspartner.
Sådan kan Lexly hjælpe
Ønsker du hjælp til udarbejdelse af din samarbejdsaftale eller råd og vejledning omkring indholdet af aftalen, så har det aldrig været nemmere at komme nemt og sikkert i mål. Lexly kan hjælpe dig med udarbejdelsen af samarbejdsaftalen og kan besvare dine eventuelle spørgsmål. Vi får skræddersyet en samarbejdsaftale efter dine behov gennem vores smarte dokument-generator. I dokumentgeneratoren bliver du stillet en række spørgsmål, som du skal besvare, hvorefter din aftale er klar til at blive underskrevet digitalt og downloadet.
Du kan altid få en af vores juridiske eksperter til at hjælpe dig med at tilpasse dokumentet efter det er lavet, hvis du har helt særlige ønsker eller behov.
Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe.