Optionsaftale
Typisk indgås optionsaftaler for at give køber en vis sikkerhed i forhold til pris og antal af aktier/anparter. Da de fleste optionsaftaler typisk er tidmæssigt ubegrænsede, kan vilkårene i optionsaftalen have meget stor betydning for parterne. Det er især gældende i tilfælde, hvor prisen på aktierne/anparterne kan variere meget. Jo længere tid en optionsaftale forbliver uudnyttet, desto mere risikabel bliver den for både køber og sælger. Ved at lave din optionsaftale gennem Lexly, kan du selv vælge om optionsaftalen skal være tidsbegrænset eller ej. Din optionsaftale bliver faktisk skræddersyet til dine behov gennem vores dokumentgenerator i takt med, at du besvarer de præsenterede spørgsmål.
Hvad er en optionsaftale?
En optionsaftale er en aftale, der giver en ene part en mulighed for at købe aktier eller anparter i et selskab på nogle særligt definerede vilkår. Der er tale om en "ret" til at indgå aftale og altså ikke en pligt. Hensynet for køber er at få en eneret til at købe de pågældende aktier/anparter, mens sælger på den anden side kan få defineret og værdiansat sine aktier/anparter uden rent faktisk at sælge dem.
Optionsaftaler kan både indgås i forbindelse med en tilsigtet 100% overdragelse af en parts aktier/anparter, men optionsaftaler kan også sagtens være tilsigtet en delvis overdragelse.
En optionsaftale vil derfor ikke være fyldestgørende for selve transaktionen, dvs. overdragelsen af andelene. Her vil der i stedet skulle gøres brug af en overdragelsesaftale.
Hvad skal fremgå af optionsaftalen?
- Parterne der er omfattet af aftalen.
- Aftalen er omfattet af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier mv. i ansættelsesforhold (aktieoptionsloven).
- Tidspunktet for tildeling af retten til senere at købe kapitalandele.
- Betingelserne for tildeling af retten til senere at købe kapitalandele.
- Udnyttelsesperioden
- Kursen, som købet af kapitalandelene kan erhverves for på udnyttelsestidspunktet.
- Proceduren for udnyttelse af optioner.
- Medarbejderens rettigheder, hvis retten til optionerne udnyttes.
- Medarbejderen retsstilling, hvis optionerne ikke udnyttes rettidigt.
- Medarbejderens retsstilling i forbindelse med fratrædelse.
- De økonomiske aspekter af deltagelsen i ordningen.
- Eventuelle skattemæssige forhold.
- Informationer om lovvalg og tvister.
Hvordan kommer jeg i gang med min optionsaftale?
Med Lexlys smarte dokumentgenerator kan du selv generere din egen skræddersyede optionsaftale fra bunden og underskrive den online. Dokumentet gemmes efterfølgende på din profil, hvor du frit kan dele, downloade og opbevare den efter behov.
Kom i gang ved at klikke på knappen ovenfor. Du har efterfølgende mulighed for at tilkøbe en gennemgang, tilpasning eller anden hjælp fra vores juridiske eksperter.
Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe.