Hvad er en ejerbog?
En ejerbog er en virksomheds egen dokumentation for, hvem der er virksomhedens kapitalejere og panthavere, samt hvor stor en andel de hver især ejer.
Informationerne i ejerbogen skal ikke offentliggøres, men skal være tilgængelige for offentlige myndigheder, herunder SKAT. Alle ejere i et ApS eller et IVS har ligeledes en ret til at se ejerbogen.
Det er selskabets centrale ledelsesorgan, der er pålagt pligten til at oprette en ejerbog.
Hvad er ejerregistret?
Det Offentlige Ejerregister blev indført af den danske stat i 2015 for at skabe øget transparens omkring virksomhedsejerskab. Registeret er en digital database, der gør det muligt for offentligheden at se, hvem der ejer eller kontrollerer de forskellige virksomheder registreret i Danmark. Oplysningerne er tilgængelige for alle og kan bruges til at forebygge økonomisk kriminalitet, herunder skatteunddragelse og hvidvaskning af penge.
Alle virksomheder, herunder aktieselskaber (A/S), anpartsselskaber (ApS), iværksætterselskaber (IVS) og partnerselskaber (P/S) samt europæiske aktieselskaber (SE-selskaber), er pålagt at registrere deres ejere i Det Offentlige Ejerregister. Oplysningerne om ejerne skal være opdaterede og korrekte.
Det er vigtigt at notere, at der er forskel på ejerbogen og Det Offentlige Ejerregister. Mens ejerbogen er virksomhedens interne registrering af ejere og panthavere, er Det Offentlige Ejerregister en offentlig database, der giver indsigt i virksomheders ejerforhold. Ejere af selskaber skal både registreres i virksomhedens ejerbog og i Det Offentlige Ejerregister.
Hvorfor benytte en ejerbog?
Hensigten bag dette dokument er at holde styr på de forskellige ejere af din virksomhed og herudover få et overblik over, hvor meget de hver især ejer.
Ejerbogen skal løbende opdateres, så det tydeligt fremgår, hvordan anparterne i selskabet er fordelt, samt hvem der ejer hvilke anparter. Ejerbogen behøver ikke at udformes som en fysisk bog, men kan blot være et dokument på computeren eller gennem Erhvervsstyrelsens Digitale Ejerbog.
Hvad skal man være opmærksom på?
Hvis virksomheden undlader at lave en ejerbog, kan ledelsen straffes med bøde. Følgende selskaber har pligt til at føre en ejerbog:
- Aktieselskaber (A/S)
- Anpartsselskaber (ApS)
- Iværksætterselskaber (IVS)
- Partnerselskaber (P/S)
- Europæiske aktieselskaber (SE-selskaber)
Hvordan kommer jeg i gang med min ejerbog?
Med Lexly kan du selv lave din ejerbog online med vores smarte dokumentgenerator. Her besvarer du en række spørgsmål, hvorefter forretningsordenen er klar til at blive underskrevet og downloadet som PDF.
Du kan altid få en af vores juridiske eksperter til at hjælpe dig med at tilpasse dokumentet efter det er lavet, hvis du har helt særlige ønsker eller behov.
Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe.